Palvelut

Tältä sivulta löydät tarjoamamme palvelut. Jos et löydä etsimääsi tältä sivulta, niin ole rohkeasti yhteydessä meihin.

Suun terveydenhuolto

Hyvä suun ja hampaiden kunto on ensiarvoisen tärkeää hevoselle. Säännöllisellä hammashuollolla voit huolehtia, että näin on.

 

Välillä on vaikea huomata suuongelmien aiheuttamaa kipua hevosella. Viitteenä tästä voi kuitenkin olla, että hevonen tiputtelee ruokaa syödessään, syö hitaammin, sylkee ulos heinäpaakkuja, kastelee heinänsä veteen, välttää kylmää vettä, juo huonosti, pureskelee vain toisella puolella tai varoo kuolainta. Muita oireita saattavat olla haiseva hengitys, liman valuminen toisesta sieraimesta, turvotukset pään alueella tai että ulosteen mukana tulee kokonaisia heinänkorsia tai jyviä.

 

Suun hoitoon kuuluu paljon muutakin kuin perusraspaus. Tutkimuksen yhteydessä tarkastetaan koko suun alue ja arvioidaan purenta, hampaat sekä limakalvojen kunto. Hevoselle tehdään jatkon suhteen suunnitelma ja tarvittaessa suositellaan löydösten perusteella jatkohoitoa. 

IMG_0109.JPG
 
 
IMG_1669.JPG

EquiCheck

“Kun tiedät, mikä on hevosellesi normaalia, tunnistat myös epänormaalin”

 

Monet hevosten vammat ja sairaudet voidaan ehkäistä, jos riskitekijät ja oireet todetaan ja hoidetaan ajossa. Olemme kehittäneet Equicheck palvelun, jossa tunnistetaan ja puututaan hevosesi heikkouksiin ajoissa, ennen kun hevonen sairastuu. Palvelu kattaa laajan, eläinlääkärin ja fysioterapeutin yhteistyönä tekemän kliinisen tutkimuksen, joka sisältää suun ja tuki- ja liikuntaelinten tutkimisen. Hevoselle tehdään biomekaaninen tutkimus liikkeessä. Suun tutkimuksen yhteydessä voidaan raspata hampaat. Equichekin Hevosen Huoltokirja sisältää tutkimustulokset ja suositukset. Huoltokirjaa täydennetään vuosittain Equicheck huoltokäynnillä ja hevosen kaikilla terveystiedoilla. Näin havaitaan mahdolliset muutokset mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja voidaan ja niihin voidaan puuttua oikea-aikaisesti ja kohdistaa toimenpiteet oikein.  Tavoitteena on hyvinvoiva hevonen.

Sairaskengitys

Tiesitkö että hevosen kavion kuuluu laskeutuessaan liukua hieman? Näin hevosen jalkojen ja kehon ei tarvitse ottaa vastaan ja pysäyttää kaikkea liike-energiaa. Äkkipysäys on iso rasitus hevosen kehon kudoksille.

Talvihokkien koko, määrä ja sijoittelu olisi hyvä harkita jokaiselle hevoselle yksilönä, jotta päästäisiin mahdollisimman lähelle hevosen terveydelle optimaalista tilannetta, jossa kavio pääsee hieman liukumaan alustalla ilman tahattoman liukastumisen vaaraa.

Esimerkiksi pääosin maneesissa liikkuva kouluratsu tarvitsee vähemmän ja lyhyempiä hokkeja kuin pihatossa asuva ainoastaan ulkona liikkuva ratsu tai toisessa ääripäässä oleva kilpavauhtinen ravuri.

Toiminnallisuus seuraa muotoa.

Virheellisten kavionmuotojen ja ontumien välillä on todettu yhteys.

Muoto seuraa toiminnallisuutta.

Kavio muotoutuu paineen alla, ja virheelliset kavionmuodot ovat usein seurausta niihin kohdistuvasta ylhäältä tulevasta väärin jakautuvasta paineesta esimerkiksi epänormaalin rakenteen seurauksena.

(Sairas)kengityksellä voidaan pyrkiä katkaisemaan tätä kierrettä ja myös tervehdyttää kavionmuotoa esimerkiksi jakamalla painetta eri keinoin tasaisemmin koko kaviolle.

IMG_0008.JPG
 
 
IMG_0009.JPG

Eläinfysioterapia

Länsi-Uudenmaan hevosklinikan fysioterapiassa hoidetaan pääasiassa hevosia ja koiria. Eläinfysioterapian tavoitteena on sekä terveiden että sairaiden hevosten ja koirien toiminta - ja liikuntakyvyn edistäminen ja tukeminen. Hoidoilla voidaan helpottaa kiputiloja, palauttaa ja ylläpitää liikelaajuuksia. Leikkaustoimenpiteiden jälkeen fysioterapialla on suuri merkitys kuntoutumisessa.

 

Fysioterapia alkaa aina hevosen/koiran tutkimisella. Siinä kartoitetaan vartalon symmetria, painon jakautumista raajoille ja liikkumista eri askellajeissa suoralla ja kaarevalla uralla. Eläimen kehon lihaksiston elastisuus, kunto sekä nivelten liikkuvuus tutkitaan. Lisäksi tarkistetaan tasapaino, koordinaatio ja tuntoaisti. Kliinisen tutkimisen jälkeen mietitään sopivaa hoitomuotoa ja laaditaan kuntoutusohjelma.

 

Eläimen kuntoutuksessa hoitavalla tiimillä ja etenkin kotijoukoilla on iso merkitys. Fysioterapeutti laatii yksilöllisen harjoitusohjelman eläimen tarpeen mukaan, jota seurataan ja päivitetään tietyin väliajoin. Arkeen annetaan harjoitusohjeet joiden tavoitteena on terve ja iloisesti liikkuva hevonen/koira.

 

Laserhoidot

Oikein käytettynä laserterapia on tehokas lisä akuuttien ja kroonisten vammojen hoitamisessa ja vammautuneen hevosen kuntouttamisessa. Laserhoitoa käytetään akuuttien ja kroonisten lihas- ja jännevammojen paranemisen tehostajana, kroonisempien kiputilojen kivunlievittämisessä (esim. selkä ja niskakivut) sekä huonosti paranevien haavojen ja liikalihan hoidossa.   

Meillä on Länsi-Uudenmaan Hevosklinikalla käytössämme tehokas terapeuttinen laserlaite ja hoidot voidaan toteuttaa joko hevosklinikalla tai omalla kotitallilla.  

Laseria suositellaan annettavaksi eläinlääkärin tai fysioterapeutin valvonnan alaisena, muun hoidon yhteydessä.  Vamman laajuuden, tuoreuden sekä vaikeusasteen mukaan, laserhoitoja annetaan tyypillisesti 1-2 krt viikossa noin 3-8 hoidon sarjoissa. Pidempiäkin jaksoja tai ennaltaehkäiseviä hoitoja voidaan tarpeen mukaan harkita. Yleensä eläinlääkäri tai fysioterapeutti arvioi hoidon tarpeen sekä suorittaa ensimmäisen hoidon sekä tekee kontrollikäyntejä tarpeen mukaan. Jatkohoidot tekee tiimimme koulutettu eläintenhoitaja

IMG_0012.JPG

Lisää tulossa... Sivumme päivittyvät koko ajan