top of page
Search
  • LUHK

Sairaskengitys

Tiesitkö että hevosen kavion kuuluu laskeutuessaan liukua hieman? Näin hevosen jalkojen ja kehon ei tarvitse ottaa vastaan ja pysäyttää kaikkea liike-energiaa. Äkkipysäys on iso rasitus hevosen kehon kudoksille.

Talvihokkien koko, määrä ja sijoittelu olisi hyvä harkita jokaiselle hevoselle yksilönä, jotta päästäisiin mahdollisimman lähelle hevosen terveydelle optimaalista tilannetta, jossa kavio pääsee hieman liukumaan alustalla ilman tahattoman liukastumisen vaaraa.

Esimerkiksi pääosin maneesissa liikkuva kouluratsu tarvitsee vähemmän ja lyhyempiä hokkeja kuin pihatossa asuva ainoastaan ulkona liikkuva ratsu tai toisessa ääripäässä oleva kilpavauhtinen ravuri.


Toiminnallisuus seuraa muotoa.

Virheellisten kavionmuotojen ja ontumien välillä on todettu yhteys.

Muoto seuraa toiminnallisuutta.

Kavio muotoutuu paineen alla, ja virheelliset kavionmuodot ovat usein seurausta niihin kohdistuvasta ylhäältä tulevasta väärin jakautuvasta paineesta esimerkiksi epänormaalin rakenteen seurauksena.

(Sairas)kengityksellä voidaan pyrkiä katkaisemaan tätä kierrettä ja myös tervehdyttää kavionmuotoa esimerkiksi jakamalla painetta eri keinoin tasaisemmin koko kaviolle.
415 views0 comments

Recent Posts

See All

Kolik

bottom of page